Hållbar utveckling är en förändring som sker globalt, regionalt och lokalt med syfte att säkra goda livsmöjligheter för nuvarande och kommande generationer. Detta innebär också att miljön, människorna och ekonomin beaktas på ett jämlikt sätt i beslutsfattandet och verksamheten.
Avgörande är hur vi alla – medborgare, sammanslutningar, företagare och organisationer – tar till oss hållbara lösningar i vår egen vardag och verksamhet. Utvecklingen av lösningar kräver platsbaserade politiska åtgärder och utveckling, samt partnerskap mellan olika sektorer och aktörer (Landsbygd som förnyas i tiden, Landsbygdspolitiska helhetsprogrammet 2021-2027, s. 30).
Dessa lyfts också fram i åtgärderna och målsättningarna för det nya landsbygdspolitiska KERÄ-nätverket. KERÄ – För hållbara landsbygder och en rättvis omställning, Oikeudenmukaisen siirtymän ja kestävien maaseutujen puolesta 2024-2027 – fokuserar på aktuella hållbarhetsfrågor nationellt, regionalt och lokalt, och lyfter alla aspekter av hållbarhet: ekologiskt, socialt, kulturellt och ekonomiskt.
Nätverket stärker Hållbarhetsveckans verksamhetsmodell som en plattform för hållbarhetsdialoger på landsbygden. Nätverket främjar kommunernas och organisationernas möjligheter att inkludera olika delområden inom hållbar utveckling, som en del av sin egen verksamhet med hjälp av information och verktyg. KERÄ ökar den mångfaldiga dialogen nationellt, regionalt och lokalt. Nätverket fungerar tvåspråkigt (finska/svenska).
KERÄ-nätverksprojektet deltar i Landsbygdsparlamentet i Nurmes, och vi bjuder in dig att delta i diskussionen om en lokalt baserad hållbarhetsomställning med teman som rättvisa, inkludering och uppföljning av lokala hållbarhetsåtgärder.
Landsbygdsparlamentet/verkstäder 28.9
Diskussionen är kopplad till Hållbarhetsveckan som årligen äger rum vecka 39.
KERÄ är ett av de tematiska nätverken som lyder under Landsbygdspolitiska rådet (MANE) Landsbygdspolitiska nätverkens verksamhet finansieras via Landsbygdspolitiska rådets resurser för nationell forskning- och utveckling på landsbygden. Nätverksprojektet genomförs i samarbete med Svenska lantbrukssällskapens förbund, Centret för livslångt lärande vid Åbo Akademi och Maaseudun Sivistysliitto.
Uppgifterna är från webbplatsen landsbygdspolitik.fi.
Bildkälla: landsbygdspolitik.fi