Geografi och samhällsstruktur, befolknings- och näringslivsstruktur, socioekonomiska och kulturella faktorer inverkar på hur beslut påverkar i olika områden. Finland hör till EU:s mest rurala länder. Hur kan vi inom lagberedningen och det politiska beslutsfattandet identifiera och ge akt på landsbygdsspecifika särdrag, alternativ och möjligheter?
Hur ser politikens träffsäkerhet ut när den granskas utifrån landsbygdsperspektiv? Vilka särfrågor måste identifieras med tanke på hållbarhetsövergången och den digitala och gröna omställningen? Vad kan vi lära oss från nationell och internationell evidens- och erfarenhetsbaserad kunskap? Under seminariet får vi höra inlägg från Finland och världen. Vi för en mångsidig dialog om landsbygdens särfrågor, frågor och behovet av att bedöma landsbygdskonsekvenser. Diskussionen under seminariet bidrar till utvecklingen av landsbygdssäkringsmetoden.
Landsbygdssäkring är en metod för att säkerställa att politiken och besluten är ändamålsenliga och konsekventa också i landsbygdsområdena. Metoden ingår i anvisningarna om konsekvensbedömning vid lagberedningen (2022). Till stöd för utvärderingen har en separat anvisning publicerats (på finska). Metoden (eng. rural proofing) lyfts även fram som en genomgående åtgärd i EU-kommissionens handlingsplan för den långsiktiga visionen för landsbygdsområden. EU-kommissionen och OECD uppmuntrar sina medlemsländer att bedöma landsbygdskonsekvenser.
Seminariet ordnas 15 november kl. 8.30-14.00. Morgonkaffe och nätverkande från kl. 7.30. Platsen är Lillaparlamentet, Arkadiagatan 3, Helsingfors. Deltagarantalet är begränsat. De som deltar på plats ombeds anmäla sig via Webropol-blanketten senast 9.11. Blanketten stängs när platserna fyllts. Vänligen anländ i god tid till Lillaparlamentet.
Evenemanget kan följas via riksdagens webbplats. Seminariet simultantolkas (finska-engelska-finska). Varmt välkommen med!