Byacoacher som stöd för byaverksamheten

02.02.2023 kl. 11:00
Efter utbildning har nu närmare femtio landsbygdsutvecklare kapacitet att fungera som Byacoacher för det nya nationella konceptet.

Nu har byaföreningar och andra liknande organisationer möjlighet att beställa en workshop eller utbildning om olika ämnen som utvecklar verksamheten i byn eller kvarteret. I slutet av förra året utbildades totalt knappt femtio landsbygdsutvecklare på både finska och svenska, och de har nu kapacitet att fungera som Byacoacher för det nya nationella konceptet. De utbildade är anställda i landskapens byaföreningar eller Leader-grupper och kommer från alla delar av landet.

Byarådgivare Li-Marie Santala (SILMU-byar), som är en av medlemmarna i projektgruppen, säger: ”Vi hade ett sommarmöte med några kollegor och det kom fram att det skulle vara bra att ha färdigt utbildningsmaterial om olika ämnen. Då skulle det vara lätt att åka ut till byar för att hålla till exempel workshops, och vi skulle alltid ha högkvalitativt och uppdaterat material till vårt förfogande. Det var så det hela började. Nu har vi ett produktskyddat koncept, byacoacher i varje landskap och tio olika ämnesområden till en början. Ett varmt tack till hela vårt projektteam och även till alla sakkunniga över hela landet som har bidragit med expertis i utvecklingen av konceptet.”

Utbildningsämnena är relaterade till by- och föreningsaktiviteter på ett eller annat sätt. När man beställer en byacoach till byn kan man till exempel börja med grunderna i föreningsverksamhet, med kommunikation, medelsanskaffning eller de föreningsaktivas digitala färdigheter. Ämnesområden som är relaterade till nätverkande och volontärarbete finns också att tillgå. I verkstäderna kan man planera evenemang eller tillsammans fundera på hur man kan få mera aktiviteter till föreningshuset. Med stöd av byacoachen kan man göra upp en byaplan eller planera ett projekt på basen av en bra idé och därmed också kanske få finansiering för utvecklingen av byn eller kvarteret.

Byacoachning-konceptet har utvecklats i ett projekt som genomfördes av Kymenlaakson Kylät ry, Päijät-Hämeen Kylät, SILMU-byar och Nylands Byar rf. Projektet genomfördes med EU-finansiering, som beviljades av Emo ry, Utvecklingsförening Silmu rf, Leader Sepra ry, Pohjois-Kymen Kasvu ry och Päijänne-Leader ry.

När projektet är avslutat kommer konceptet att förvaltas av Finlands Byar rf och vidareutvecklas i samarbete med byacoacherna, landskapens byaföreningar och Leader-grupperna. Byacoachning infon, föreläsningar, utbildningar och workshops är avgiftsfria för deltagarna.

Kontakt och tilläggsuppgifter:
Finlands Byar rf https://suomenkylat.fi/kylakoutsi/
Kyläaktivaattori Tiina Västilä, Päijät-Hämeen Kylät, 044 71 24208, info@phkylat.fihttps://www.phkylat.fi/
Byarådgivare Li-Marie Santala, SILMU-byar, 040 158 8038, li-marie.santala@silmu.info,  https://www.itukylat.fi/sv/
Toiminnanjohtaja Elina Seppänen, Kymenlaakson Kylät ry, 040 184 3576 elina.seppanen@kymenlaaksonkylat.fihttps://kymenlaaksonkylat.fi/
Verksamhetsledare Anu Nilsson, Nylands Byar rf, 050 524 9189, anu.nilsson@uudenmaankylat.fihttps://www.uudenmaankylat.fi/sv/

Uppgifterna är från webbplatsen itukylat.fi.

Kenneth Sundman
Kommentarer (0)
Skriv siffran 2 med bokstäver: