Eftersom Svenskfinland och Åland är geografiskt utspridd, kräver det många gånger det lilla extra för att hitta samarbetsformer och -projekt för det svenska i Finland. Exempelvis har det många gånger saknats organisationer eller andra projektaktörer som är villiga att bära upp större projekt för det allmänt finlandssvenska. Svenska studiecentralen i dess gamla form var tidvis en sådan organisation som stod som projektägare för flera landsbygdsutvecklingsprojekt när Finland blev EU-medlem.
Sedan dess har rätt mycket hänt och nya aktörer har också kommit med i bilden. Förutom rena samarbetsformer- och gemensamma projekt, behövs även intressebevakning och forskning för att inte tala om hur viktig den svenska informationen kan vara många gånger.
Workshopen hålls på Svenska klubben/Norden hus i Tammerfors och startar vid 9-snårret med kaffe. Det officiella programmet vidtar kl. 9.15.
Inledarna är:
Backa Peter, pensionerad bya- och landsbygdsutvecklare vid Svenska studiecentralen i dess gamla form (långvarigt erfarenhetsperspektiv)
Hornborg Michael, VD för Svenska lantbrukssällskapens förbund (SLF) som upprätthåller Svenskfinlands Byar (byaperspektiv)
Jern Olav, ordförande för Leader-gruppen Aktion Österbotten och pensionerad landskapsdirektör för Österbottens förbund (Leader-perspektiv)
Högman Sölve, byråchef vid jordbruksbyrån vid Ålands landskapsregering (Ålands perspektiv)
Nordberg Kenneth, projektforskare vid regionalvetenskapen vid Åbo Akademi i Vasa (forskningsperspektiv)
Pennanen Mari, verksamhetsledare för Förbundsarenan (organisations- och föreningsperspektiv)
Därtill kommer inslag från Landsbygdsnätverkets perspektiv.
Arrangör och moderator för ”framtidsworkshopen” är Ann-Sofi Backgren, samordnare för den svenska temagruppen vid Landsbygdsnätverket ”Smarta landsbygder i Svenskfinland och i Norden”.
Anmälan till workshopen görs senast 2.12 på webbplatsen maaseutuverkosto.fi.