Hållbarhetsveckan firas nationellt 26.9.-2.10.2022. Hållbarhetsveckan är en evenemangsvecka full av information, tips, inspiration och diskussioner om hållbarhet. Under veckan lyfter olika aktörer upp hållbarhet, framför allt på landsbygden, genom evenemang och kampanjer.
Det finns minst 125 sätt att lyfta fram och skapa diskussion om hållbar utveckling om man tror på antalet unika evenemangsanmälningar till Hållbarhetsveckan, som har spridit sig över hela landet från Österbotten, firas i år för första gången nationellt och med lokala evenemang i åtta olika landskap (Kajanaland, Kymmenedalen, Birkaland, Österbotten, Norra Savolax, Satakunta, Nyland och Egentliga Finland). När man bläddrar i programmet finns det något för alla, det finns workshops, seminarier, diskussionsevenemang, marknader etc. Aktuella ämnen som energi, ekonomi och välbefinnande återspeglas i händelserna. Det som är gemensamt och speciellt med veckans händelser är entusiasmen och viljan att göra saker, viljan att lära och inspirera både lokalt och för en bredare målgrupp.
Bakom hela Hållbarhetsveckan finns Nätverket Hållbarhetsveckan – landsbygden som vägvisare, det vill säga Svenska lantbrukssällskapens förbunds (SLF:s), Finlands Byar rf:s och regionalvetenskapen vid Åbo Akademis gemensamma projekt. Inom det här projektet vill man lyfta fram landsbygdens möjligheter på olika sätt och nya innovationer för ett hållbart levnadssätt. Hållbarhetsveckan är därför en möjlighet för olika aktörer att dela med sig av goda exempel på hållbart agerande och sprida inspiration, och framför allt att tillsammans kunna diskutera vad man kunde göra mera hållbart framöver.
Evenemangsveckan inleds officiellt med ett öppningsseminarium måndagen den 26 september kl.13-15 i Konstverkstaden Malakta i Malax. Evenemanget kan också följas på distans. Under öppningen får vi höra bland annat Eeva Furman, generalsekreterare för Kommissionen för hållbar utveckling. Hon kommer att tala om hur en positiv framtidsbild inbjuder oss att välja mera hållbart. Antonia Husberg, generalsekreterare för Landsbygdspolitiska rådet (MANE), ger oss ett landsbygdspolitiskt perspektiv, därtill kommer vi också få ta del talturer om vad som redan nu görs beträffande hållbarhet på landsbygden och ute i byarna.
Nätverket Hållbarhetsveckan – landsbygden som vägvisare lyder under Landsbygdspolitiska rådet och svarar inom temats ramar för landsbygdspolitikens utveckling och främjandet av landsbygdspolitiska helhetsprogrammet. Landsbygdspolitiska nätverkens verksamhet finansieras via Landsbygdspolitiska rådets resurser för nationell forskning och utveckling på landsbygden.
Uppgifterna är från en text på webbplatsen landsbygdspolitik.fi, skriven av Nora Backlund, som är specialsakkunnig och projektledare för Hållbarhetsveckan.
Bildkälla: landsbygdspolitik.fi