Inom ramen för projektet temanätverket Habitability ordnade Skärgårdsinstitutet vid Åbo Akademi en workshop och tillfälle för nätverksbyggande på Karlö den 5 april. Workshopen samlade ungefär 40 öbor från 19 olika öar, personer som är experter på sin egen hembygd, medborgarforskare, som vi hörde i workshopen.
Workshopen handlade om habitability- eller bobarhetsanalysens första delområde och dess indikatorer. I befolkningsanalysen diskuterades antalen fastboende, deltidsboende och besökare, samt olika sätt att ta fram dessa siffror, och hur befolkningsmängderna varierar under året. Att granska avstånden från ö-perspektivet, betydde inte endast avstånden i kilometer, utan en viktig dimension att förstå avstånden var tiden det går att ta sig från ett ställe till annat.
Metoden har utvecklats och beprövats i Kökar. Där inspirerade bobarhetsanalysen de lokala att medverka för sitt hembygds välmående. Ett av de konkreta resultaten är att kökarborna vill bli fria från fossila bränslen. De har redan blivit beviljade EU-finansiering för detta ändamål. Nya bobarhetsanalyser planeras i fem åländska skärgårdskommuner och i Västanfjärd, Kimitoön.
Uppgifterna är från webbplatsen sameboat.fi.