Finlands areal – 95 procent landsbygd, 68 procent glesbygd

Av Finlands areal är cirka 95 procent landsbygd, 68 procent glesbygd och 15 procent skärgårdsområden. I landsbygds- och skärgårdsområdena finns nästan 1,5 miljoner stadigvarande bosatta personer och drygt 2,9 miljoner deltidsbosatta. På landsbygden finns 35 procent av verksamhetsställena för vårt lands företag och 68 procent av varuexporten baserar sig på råvaror och produkter som fås från landsbygden. Därtill utgör bioekonomin 16 procent av bruttonationalprodukten.

I landsbygdspolitiska redogörelsen definieras landsbygds- och skärgårdsområden utifrån de områdesindelningar baserade på geografiska data som utarbetats i den nationella klassificeringen av stads- och landsbygdsområden.

Aktuellt

Nyhetsbrev från HSSL med mycket om skolan i landsbygder

Riksorganisationen Hela Sverige ska levas första nyhetsbrev för hösten riktar särskilt fokus mot skolorna i landsbygder. Men det finns som vanligt även en hel massa annat att läsa om.Läs mera »
Kenneth Sundman
18.09.2023 kl. 13:10

Sociala innovationer diskuteras i podden Landet

En social innovation kan vara en idé i en lokal förening, i ett företag eller i en kommun som löser ett konkret samhällsproblem, så vad är nyttan och hur kan man finansiera en idé som i första hand inte är till för att generera vinst?Läs mera »
Kenneth Sundman
21.11.2022 kl. 12:00

Sociala innovationer för service på landsbygden i podden Landet

Kan rullande ungdomsmottagningar, bokbussar, fritidsbanker och lokala servicepunkter vara smarta sätt att upprätthålla och bevara landsbygdernas samhällsservice?Läs mera »
Kenneth Sundman
15.09.2022 kl. 12:00

Vad är Svenskfinlands Byar?

Svenskfinlands Byar är ett samarbetsforum för landsbygdsutveckling i Svenskfinland. Organisationen, som upprätthålls av Svenska lantbrukssällskapens förbund, har ett nära samarbete med de lokala aktionsgrupperna.

Svenskfinlands Byar är inte en takorganisation som vill styra byarnas utveckling, utan vill istället erbjuda byar stöd i deras utveckling och möjlighet att lära av varandra.
 

Läs mer om oss här!