Perus by ligger drygt 12 km öster om Kristinestads centrum, idylliskt belägen på bägge sidor om Lappfjärds å som rinner rätt genom byn. Landskapsbilden i Perus präglas av stora åkrar och fält varvat med bebyggelsen som mestadels består av äldre gårdar i traditionell bondgårds- och frontmannahus-stil, med inslag av ett antal nyare bostadshus från 70-90-talet. Här finns drygt 90 hushåll med invånare i alla åldersgrupper, en jämn fördelning mellan allt från småbarnsfamiljer till åldringar. De gamla gårdarna i byn har genom åren renoverats varsamt, vilket gör att den idylliska landskapsbilden fortlever.
Som byns centrum och absoluta pärla finns det historiskt värdefulla kraftverksområdet Pärus Fors, som inledde sin verksamhet redan 1918. Vattenkraftverket var då bland de första i Finland som producerade elektricitet med turbindriven generator och det är fortfarande i bruk, 105 år senare. Sedan 2002 förvaltas området av Perus Byaförening som arbetar aktivt för att bevara området för kommande generationer. Förutom kraftverket, från vilket byaföreningen säljer den producerade elen, finns här även fina övernattningsmöjligheter i de tidigare kraftverksskötarnas hem, bokningsbart café-restaurang, rastplatser utomhus, en minigolfbana samt den natursköna Storholmen som främst är känd för sina enorma mängder vitsippor, och som varje år lockar tusentals besökare från när och fjärran.
Skoleleverna i byn fick sin första egna skola 1905 och den första egna skolbyggnaden invigdes 1908, men brann ner 1910. Den nya skolbyggnaden invigdes 1912, och här var skolan sedan verksam fram till indragningen våren 2005. Byskolan var under de sista decennierna en enlärarskola och med ett elevantal på omkring 10-14 elever. Efter nedläggningen köptes skolbyggnaden av byaföreningen och var under några år uthyrt för diverse kurser. Idag används skolbyggnaden sporadiskt för byaföreningens egna aktiviteter.
Perus Byaförening grundades 1993 som ett led i att försöka rädda byskolan som redan då var indragningshotad. Redan i början av 1990-talet hade byborna samlats för att renovera skolan och på så sätt spara utgifter för kommunen Kristinestad, och under nästan hela 90-talet renoverades skolan både in- och utvändigt av bybornas talkokrafter.
Bland övriga föreningar i byn kan nämnas Perus Marthaförening som grundades 1948. Marthagården i byn invigdes 1956, och marthaföreningen var verksam fram till 1970 då den avstannade p.g.a. hög ålder bland medlemmarna och svag nyrekrytering. Marthagården donerades till byaföreningen 1996 och renoverades även den på talko, varefter huset blev bybornas första egna samlingslokal. Efter förvärven av Pärus Fors och skolhuset så upphörde behovet av marthagården, och våren 2022 såldes huset för att flyttas till Söderfjärden och få nytt liv som bostadshus.
Bland övriga intressanta saker i Perus kan nämnas Flottbron över Lappfjärds å, en bockbro helt i trä som byggs ut varje vår, och tas upp varje höst/vinter, samt Håkan Kronmans traktormuseum bestående av 11 traktorer av äldre modell.
Bland de driftiga privatföretagarna i byn finns bland annat potatis- och morotsodlare, samt snickeri-, verkstads- och transportföretagare. I byn finns också ålderdomshemmet Åldersro med plats för drygt 30 boende. Filialhandel och postkontor var verksamma i byn under flera årtionden tills de drogs in 1985. Besök vår hemsida http://www.perus.fi för att bekanta er mer och planera gärna in ett besök till Pärus Fors under våren. Vi finns även på Facebook och Instagram.
Uppgifterna om Månadens by i Österbotten för mars är från webbplatsen aktion.fi.
Bildkälla: Aktion Österbottens hemsida