Nätverket SALT jobbar för att få unga att stanna eller återvända till hemorten

08.04.2022 kl. 12:00
Landsbygdspolitiska rådet och skärgårdsdelegationen finansierar ett gemensamt nätverksprojekt som tar fasta på barnens och ungdomarnas intresse och kunskap för sin egen boendemiljö.

Skärgårdsinstitutet vid Åbo Akademi får två års finansiering av Jord- och skogsbruksministeriet för att leda temanätverket SALT – Skärgård och landsbygd i samverkan. Målet är att få unga att stanna på eller återvända till hemorten.

Visionen om ett gott liv är ledstjärnan både i det nationella skärgårdsprogrammet och i landsbygdsprogrammet. Ett gott liv får sin början i en trygg barndom och uppväxttid. Genom att från tidig ålder skapa en positiv hembygdsidentitet, växer förutsättningarna att ungdomarna vill stanna kvar eller återvända till hemorten efter sina studier och bidra till att skapa livskraftiga skärgårds- och landsbygdssamhällen.

För första gången finansierar Landsbygdspolitiska rådet och skärgårdsdelegationen, båda vid jord- och skogsbruksministeriet, ett gemensamt nätverksprojekt. Nätverket, som finansieras på två år med cirka 250 000 euro, heter SALT – Skärgård och landsbygd i samverkan och leds av Skärgårdsinstitutet vid Åbo Akademi.

– För att skapa en ny och modern skärgårds- och landsbygdskultur är barnens och ungdomarnas intresse och kunskap för sin egen boendemiljö A och O. Det här tar vi fasta på i projektet, säger projektledare Cecilia Lundberg vid Skärgårdsinstitutet.

Under åren 2022-2024 kommer det nya temanätverket att jobba med att skapa en landsomfattande skärgårds- och landsbygdsakademi för barn och unga, med Skärgårdshavets Unesco biosfärområdes pedagogiska verksamhet som förebild. Även det relativt nya skolämnet skärgårdskunskap – där högstadieelever får ta del av både gammal och ny skärgårdskunskap – kommer att lyftas fram som ett gott exempel inom projektet.

– I praktiken renodlar vi inom projektet biosfärområdets pedagogiska verksamhet till en mall som ska vara applicerbar på alla skärgårds- och landsbygdskommuner i landet. Genom det kan kommunerna sedan bygga upp egna skärgårds- och landsbygdsakademier. Det kan till exempel betyda att man tar in skärgårds- eller landsbygdskunskap i skolornas verksamhet, vilket samtidigt ökar förståelsen för hur miljön och vårt klimat mår och hur vi med gemensamma krafter kan bygga upp ett hållbart samhälle, säger Lundberg.

Verksamheten piloteras på två språk i minst fyra olika skärgårdskommuner och landsbygdskommuner runtom i landet. Verksamma lärare, lärarutbildare och pedagogikstuderande utgör en viktig kärna för arbetet på de olika områdena. Underlag för vetenskapliga studier kring platsidentitet hos barn och unga tas inom projektet fram under ledning av ämnet regionalvetenskap vid fakulteten för pedagogik och välfärdsstudier vid Åbo Akademi.

Aktörer:
Projektets kärna utgörs av ett konsortium med kännedom om och erfarenhet av skärgårds- och landsbygdsfrågor. I det ingår Skärgårdsinstitutet vid Åbo Akademi som driver nätverket och projektet i samarbete med ämnet regionalvetenskap vid fakulteten för pedagogik och välfärdsstudier vid Åbo Akademi, företaget inom landsbygdsutveckling Brand-Sofi, samt Skärgårdshavets UNESCO biosfärområde.

Skärgårdsinstitutet vid Åbo Akademi ligger administrativt under Centret för livslångt lärande (CLL), Svenskfinlands största enhet för vuxenutbildning. Åbo Akademis långa erfarenhet av skärgårdsforskning förs idag vidare bland annat genom HAVET, ett av de profilområden inom forskning som 2017 skapats gemensamt med Åbo universitet.

Skärgårdsinstitutet driver under åren 2021-2023 även projektet Habitability – för livskraftiga och bobara skärgårds- och vattenområden, med finansiering via arbets- och näringsministeriet, som ska lägga grunden till ett fungerande skärgårdsnätverk på nationell gräsrotsnivå.

Mera information:
Cecilia Lundberg, projektledare för SALT
e-post: cecilia.lundberg@abo.fi
tel. 046 920 2007
Skärgårdsinstitutet vid Åbo Akademi: www.skargard.fi

Uppgifterna ingår i Åbo Akademis pressmeddelande (5.4).

Gullkrona i Skärgårdshavet
Bildkälla: Wikimedia Commons   

Kimitoön plats för den finlandssvenska Landsbygdsriksdagen

Den finlandssvenska Landsbygdsriksdagen hålls den 26-27 oktober på Kasnäs hotell på Kimitoön i Åboland. Programmet kommer att uppta ämnen som ungdomar, klimat, skärgårdsfrågor, CAP27 och smarta byar.Läs mera »
12.05.2022 kl. 10:35

Svenska landsbygdsskolor blev stabil punkt för flyktingar

En del av Sveriges landsbygdsskolors erfarenheter från flyktingvågen 2015 var att engagemanget var stort men att det även uppstod ett stort tomrum när de nya eleverna försvann lika plötsligt som de kom.Läs mera »
10.05.2022 kl. 10:00

Byar och kommuner främjar tillsammans flyttning till landet

Det beslut som Finlands Byar tog, att satsa på att främja flyttning till landet, återspeglades förra året bl.a. i ny videoproduktion, webbplatsen maalleasumaan.fi, infokvällar om att bo i en by och medias synlighet.Läs mera »
09.05.2022 kl. 13:39

Projekttävling inför Landsbygdsgalan i Kurikka i höst

Under Landsbygdsgalan i Kurikka belönas programperiodens mest framstående projekt och företag som fått företagsstöd. Projekten och företagen väljs ut genom en projekttävling.Läs mera »
06.05.2022 kl. 13:10

Byagården i Djupsund en av finalisterna till Hederspriset för bra renovering

En av finalisterna till priset för bra renovering av föreningshus är Byagården i Djupsund i Vörå.Läs mera »
06.05.2022 kl. 12:00

Samverkan mellan kommuner och föreningar – SMIL-projektets slutseminarium

Samverkan mellan kommuner och föreningar kommer att bli allt viktigare på landsbygden. Kom med på slutseminariet för Åbo Akademis forsknings- och utvecklingsprojekt SMIL den 10 maj i SFV-huset G18 i Helsingfors.Läs mera »
05.05.2022 kl. 13:00

Om att vara öbo i podden Landet

Karaktäristiskt för skärgården i Sverige är de många öarna med få invånare på varje ö. Detta ställer särskilda krav på all form av samhällsservice som skola, vård, omsorg och kommunikationer.Läs mera »
05.05.2022 kl. 12:00

Hållbar utveckling en del av byarnas vardag

Projektet Sujuva arki, parempi elämä visar att arbetet i byarna för en miljömässig, ekonomisk och social hållbar utveckling, är en del av vardagen. Läs mera »
04.05.2022 kl. 12:00

Webbinarium under Byadagarna i Tammerfors

Vårens Byadagar i Tammerfors samlar runt 60 personer. Det erbjuds även ett två timmars webbinarium den 4 maj som är avgiftsfritt.Läs mera »
02.05.2022 kl. 12:30

Lappfors – Månadens by i Österbotten

Byn Lappfors har ca 306 invånare och finns belägen i Pedersöre kommun. De senaste åren har inflyttningen till byn varit livlig och det finns många barn i byn, som ger goda möjligheter inför framtiden.Läs mera »
02.05.2022 kl. 11:00

Senaste informationsbrevet från Nylands Byar

Nylands Byar har publicerat sitt tredje informationsbrev för i år med info om bland annat föreningens kommande årsmöte, nättidningen Nylands Byar, hedersomnämnandet till Bromarv och anmälan till Öppna Byarnas dag.Läs mera »
28.04.2022 kl. 12:00

Landsbygdssäkring – erfarenheter och områden för utveckling

Genom konsekvensanalys av landsbygden har man försökt öka dialogen mellan de olika parter som är involverade i de förändringar som berör landsbygden.Läs mera »
26.04.2022 kl. 12:00

Sami Tantarimäki börjar jobba som sakkunnig inom landsbygdspolitiken

Den sakkunniges arbetsuppgifter är bl.a. att utveckla och genomföra uppdrag inom den nationella landsbygdspolitiken.Läs mera »
26.04.2022 kl. 11:00

Senaste nyhetsbrevet från Finlands Byar

Årets fjärde nyhetsbrev från Finlands Byar innehåller bl.a. info om Veva-projektet, Årets by 2022 på riksplanet, infotillfälle 2.5 inför Öppna Byarnas dag om att göra reklam i Canva, samt lite aktuellt från det finlandssvenska landsbygdsutvecklingsfältet.Läs mera »
22.04.2022 kl. 12:30

Rautio i Norra Österbotten är Årets by

Byn Rautio i Kalajoki, Norra Österbotten har valts till Årets by på riksplanet. Hedersomnämnanden gavs till Bromarv i Raseborg, Nyland och Lastunen i Lempäälä, Birkaland.Läs mera »
20.04.2022 kl. 11:00

Stolt över byn – webbinarium om samarbete och projektens möjligheter

Samarbete och projektens möjligheter tas upp i nästa webbinarium i Stolt över byn-serien.Läs mera »
19.04.2022 kl. 10:30

Så mycket bättre – om nätverkande i podden Landet

Vad är egentligen poängen med att nätverka? Vilken nytta ger det och hur gör man för att skapa och driva ett framgångsrikt nätverk?Läs mera »
13.04.2022 kl. 11:00

Informationstillfälle på svenska inför Öppna Byarnas dag

Den 11 juni ordnas Öppna Byarnas dag som är Finlands största publikevenemang. För att delta i Öppna Byar behöver ni bara anmäla er by till evenemanget och sedan kan ni själva välja vad ni vill göra i er by. Läs mera »
12.04.2022 kl. 12:30

Temanätverket Habitability – workshop hölls om platsens identitet

Skärgårdsinstitutet vid Åbo Akademi arrangerade den 5 april en workshop på Karlö. Workshopen handlade om habitability- eller bobarhetsanalysens första delområde och dess indikatorer. Läs mera »
12.04.2022 kl. 10:30

Anmälan till svenska Landsbygdsriksdagen stänger 19 april

Anmäl er nu till den svenska Landsbygdsriksdagen för att ta del av festligheter, samtal, seminarier, utfrågningar, utställningar och mycket mera.Läs mera »
11.04.2022 kl. 12:30

Så utvecklar Leader långsiktiga resultat – lunchwebbinariet Landet lär

Då det i nästa programperiod finns ett ännu tydligare fokus på resultat och effekter inom Leader, så hur kan LAG, Leader-kontor och stödsökande jobba för att öka de hållbara effekterna i projekten? Läs mera »
06.04.2022 kl. 13:30

Rural Pact-konferens i Bryssel med fokus på nyckelroll i Europas framtid

I juni arrangeras en stor Rural Pact-konferens där fokus ligger på den nyckelroll som landsbygdsområden kan spela i Europas framtid.Läs mera »
06.04.2022 kl. 12:00

Workshop om Smarta kustbyar hålls i Pellinge

Hur ser framtiden i kustbyarna ut och finns det ännu jobb i framtidens kustbyar? Håller de på att bli efter i den digitala utvecklingen? Det här är de ämnen som diskuteras på workshopen i Pellinge kursgård.Läs mera »
05.04.2022 kl. 13:30

Anmälan till kursen i storytelling kan ännu göras i dag!

I kursen får vi lära oss hur storytelling kan användas för att på ett intressant sätt berätta om er förening och den verksamhet som ni ordnar.Läs mera »
05.04.2022 kl. 10:00