Replot – Månadens by i Österbotten för april

04.04.2022 kl. 12:37
Replot, byn på andra sidan Replotbron, erbjuder lite av det mesta. I dag är de ca 850 som har hittat sin plats på jorden i byn.

Vad tänker du på när du hör Replot? Bron? Restaurang Arken? Berny´s? Någonting långt bort från civilisationen? Den lutande kyrkan mitt i byn? Det mesta är rätt, förutom att vi nog är rätt civiliserade här ute också. Replot, byn på andra sidan Replotbron, erbjuder lite av det mesta. I dag är vi ca 850 som har hittat vår plats på jorden i byn.

Tidigare var största delen av byborna sysselsatta inom fiske och jordbruk. I dag är det andra näringar som ser till att vi har mat på borden. En del av oss pendlar in till fastlandet medan en del är egenföretagare eller anställd av något av de energiska företag som finns i byn. Bland dessa företag hittar vi allt från fiskförädling, gym och skördaraggregat till traktorer, escape room, snickare och byggfirmor.

Replot-Björkö skola gör det möjligt för skoleleverna att gå eller cykla till skolan som är en viktig knytpunkt där den ståtar tillsammans med grannen Replot daghem. I år är det lite över 80 elever i lågstadiet och ungefär lika många finner vi vid daghemmet.

Flera aktiva föreningar förgyller vardagen i byn. Vi har Folkhälsan som erbjuder allt från Jumppaskoj och qigong till skymningsskidning och digitala tematräffar. Sommartid ordnas även simskola för såväl barn som vuxna. Replot byaråd har sedan starten 2013 arbetat in ett fungerande koncept med evenemang som Vårskriet som arrangeras i samarbete med flera andra föreningar den 1 maj, Jul i Byn och en byajulkalender. Dessutom ger byarådet ut byns egen tidning, Replot ByaBlad, fyra gånger i året, samt så utses Årets Jessch varje år genom en nominerings- och röstningsomgång. Vinnaren utses traditionsenligt på Sim och Rodd som ordnas av Replot UF.

Vad är en jessch? En jessch, eller gärs som den heter på svenska, beskrivs på Wikipedia så här: ”Kroppsformen påminner om abborrens, men båda ryggfenorna är sammanvuxna. Ovansidan är fläckig i brunaktiga och grönaktiga färger. Buksidan är blekgul eller brunaktig. Fenorna är inte annorlunda färgade än resten av kroppen men är utrustade med taggar. Huvudet har ett antal slemfyllda gropar, vilket har givit fisken det alternativa namnet snorgärs.” Någon gång i tidernas begynnelse, eller nästan i varje fall, blev replotborna förärade med detta vackra namn.

Men tillbaka till saker som är på gång i byn. Förutom Folkhälsan och byarådet har vi också Replot UF som varje år bland annat ställer till med påskfirande, Sim och Rodd och en välbesökt byafest. Den 107-åriga UF-lokalen har också under de senaste åren genomgått en omfattande renovering och är i flitig användning. Skäriteatern huserar på Brännkull nere vid Replot hamn och här kan man njuta av såväl sommarteater som allsång och under de första veckorna på sommarlovet får barnen inta spelplatsen under lägren TeaterKrank och TeaterKnotten.

Sommartid kan man även passa på och besöka Replot museiförening och hembygdsmuseet som speglar ett typiskt skärgårdshemman. Men det tar inte slut här, utan marthorna har också sina gemytliga veckoträffar och stickcafé. Jaktklubben, båtklubben och IF Kvarken bidrar alla till våra mångfacetterade fritidsintressen.

Sist men inte minst har vi Replot FBK som har en stor betydelse för tryggheten i byn och grannbyarna. Replot FBK har förutom räddningsverksamheten även första delvård som rycker ut. Huvudstationen finns i Replot, men både i Södra Vallgrund som i Söderudden finns det tillhörande branddepåer.

Men hittar man ännu inte ”sin grej” bland det breda utbudet, så finns alltid skogen, havet och stränderna nästan vid husknuten. Så välkomna hit! Om ni vill följa med det som händer i byn kan vi rekommendera att ni följer Replot byaråd på Instagram eller Facebook.

Ha det bra!

Uppgifterna är från webbplatsen aktion.fi.

Bildkälla: Aktion Österbottens hemsida

Landsbygd-stad-utmärkelsen till Osuuskunta Oma Maa

Finlands Byars nya utmärkelse ska öka växelverkan mellan landsbygder och städer för att främja en övergång till hållbarhet. Läs mera »
01.04.2022 kl. 13:00

Vårens Byadagar hålls i Tammerfors

Vårens Byadagar i Tammerfors är ämnade för alla byaombud och motsvarande föreningars ordförande, andra förtroendemän och tjänstemän.Läs mera »
31.03.2022 kl. 12:00

Ny hemsida för organisationen Hela Sverige ska leva

HSSL:s verksamhetschef Terese Bengard är mycket glad och stolt över att de tagit ett stort steg mot att skapa en unik plattform för samlad kunskap kring landsbygdsfrågor och platsperspektiv. Läs mera »
30.03.2022 kl. 12:00

Är det tryggt att bo på landet? – frågan behandlas på seminarium

Turvallisuus asuu maalla? Den här frågeställningen diskuteras på ett seminarium som hålls 20.4 i Helsingfors. Under samma tillfälle offentliggörs Årets by 2022 på riksplanet.Läs mera »
30.03.2022 kl. 11:00

Välkommen att delta i Svenskfinlands Byars kurs i storytelling!

Storytelling kan användas för att på ett intressant sätt berätta om er förening och den verksamhet som ni ordnar.Läs mera »
24.03.2022 kl. 10:30

Läs Nylands Byars webbtidning 2022

I Nylands Byars tidning kan du bl.a. bekanta dig med Årets Nyländska By Bromarv och med Pojo kyrkoby som fick hedersomnämnande.Läs mera »
22.03.2022 kl. 13:30

Stolt över byn – Aktion ordnar fototävling för österbottningarna

Aktion Österbotten kommer att medverka i kampanjen Stolt över byn genom att anordna en fototävling för invånarna i Österbotten.Läs mera »
22.03.2022 kl. 13:00

Landsbygdspolitiska rådet uttrycker sitt stöd för Ukraina

Landsbygdspolitiska rådet fördömer skarpt Rysslands krigshandlingar i Ukraina och instämmer i det ställningstagande som tidigare antagits av ELARD, PREPARE och ERCA (1.3), samt Röda Korsets och Röda Halvmånens uttalande (1.3). Läs mera »
21.03.2022 kl. 11:00

Programmet för svenska Landsbygdsriksdagen börjar ta form

Det mesta av programmet till den svenska Landsbygdsriksdagen i Jönköping 20-22 maj börjar utkristallisera sig. Fokus ligger på postpandemi och digitalisering.Läs mera »
15.03.2022 kl. 13:30

Årets Unga Lokala Aktör 2022 sökes!

Nominera den unga lokala aktören senast den 31 mars 2022!Läs mera »
15.03.2022 kl. 13:00

Positivt surr kring flyttning till landet

Beslutet med satsning på att främja flyttning till landet, som togs inom Finlands Byar under det gångna året, avspeglades bl.a. i ny videoproduktion, upprättandet av webbplatsen maalleasumaan.fi, Bo i byn-kvällar (Kylälle asumaan-illat) och synlighet i media.Läs mera »
15.03.2022 kl. 12:30

Stolt över byn-webbinarier

Webbinarieserien Ylpeydellä kylästä (Stolt över byn) vill ”boosta” landsbygdsinflyttningen och ge ett mångsidigt underlag för att främja boendet och flytten till landet. Första tillfället hålls 22 mars.Läs mera »
15.03.2022 kl. 12:00

Material från byaevenemangens marknadsföringsutbildning 2.3

Nu finns materialet tillgängligt från utbildningen som ordnades 2.3 inför Öppna Byarnas dag 2022. Läs mera »
11.03.2022 kl. 12:30

Infotillfälle om Hållbarhetsveckans evenemangsveckor hösten 2022

Sex regionala byföreningar är med och koordinerar Hållbarhetsveckan som en metod för att lyfta fram åtgärder och god praxis som vidtas på landsbygden. Infotillfället ger information om evenemangsveckorna som etableras.Läs mera »
10.03.2022 kl. 12:00

Nu utses Årets Leader-Byaprojekt!

Syftet med Årets Leader-Byaprojekt är att ge Leader-projekt som utvecklar byar nationell synlighet.Läs mera »
10.03.2022 kl. 10:30

Dags att nominera Årets landsbygdsaktör och Byaverksamhetens vägvisare!

Årets landsbygdsaktör och Byaverksamhetens vägvisare väljs utgående från de förslag som inkommit från de regionala byaföreningarna och Leader-grupperna.Läs mera »
10.03.2022 kl. 10:30

Japansk lokal donationsmodell prövas i finländska glesbygdskommuner

Den parlamentariska arbetsgruppen för glesbygden (HAMA) undersöker möjligheterna att stärka livskraften i Finlands glesbygdsområden med ett tillvägagångssätt som liknar den japanska lokala donationsmodellen Furusato Nozei.Läs mera »
04.03.2022 kl. 12:00

Leader-grupperna i Egentliga Finland har stött kulturen med 3,5 miljoner

Under programperioden 2014-2022 har Leader-grupperna i Egentliga Finland stött kulturen med 3,5 miljoner euro. Stödet har bidragit till 132 kulturfrämjande projekt som sammanlagt kostat 5,3 miljoner euro.Läs mera »
04.03.2022 kl. 11:00

Norra Vallgrund – Månadens by i Österbotten

Norra Vallgrund är en skärgårdsby ute på Replot, Korsholm. Det bor för närvarande 330 personer i byn. Majoriteten har svenska som modersmål, men här pratas också finska och engelska. Största delen av byns befolkning har ett jobb i Vasa eller i Korsholms kommun.Läs mera »
03.03.2022 kl. 11:30

Besök på föreningshuset Malmåsa i Raseborg

Vi bekantar oss med föreningshuset Malmåsa i Prästkulla, Raseborg där sakkunniga specialister berättar om avfallshantering, olika energialternativ, samt information om tillgänglighet och om marknadsföringskanalen kylatilat.fi.Läs mera »
03.03.2022 kl. 11:30

Nylands Byar söker en kontorssekreterare på deltid

Till kontorssekreterarens uppgifter hör översättning, förberedning och skrivare vid möten, evenemangs arrangemang, kommunikation, medlemsfakturering och underhåll av medlemsregistret, samt koordinering av det svenskspråkiga projektet.Läs mera »
03.03.2022 kl. 11:00

Uttalande från ELARD, PREPARE och ERCA till stöd för civilbefolkningen i Ukraina

De tre europeiska landsbygdsorganisationerna ELARD, PREPARE och ERCA har tillsammans gjort ett uttalande till stöd för civilbefolkningen i Ukraina.Läs mera »
02.03.2022 kl. 11:00

Årets Unga Lokala Aktör sökes

Finlands Byars framtidsutskott för ungdomar söker aktiva ungdomar som främjar byaverksamhet i sitt eget område eller i en bredare omfattning.Läs mera »
01.03.2022 kl. 11:00

Att inte synas ventileras i podden Hela Sverige pratar

Mattias Barsk berättar om varför han startade kontot ”Inte på kartan”. Kontot lyfter upp exempel där delar av Sverige inte är med på kartan eller där den geografiska kunskapen saknas eller förståelsen för platsen.Läs mera »
22.02.2022 kl. 10:30